"BEZ MOTORA SAM SLETEO" Ovako je govorio pukovnik Zlatan Crnalić koji je izdržao borbu sa NATO lovcem F-16

Novosti online

05. 05. 2024. u 09:38

PUKOVNIK Zlatan Crnalić, koji je preminuo juče, opisao je svojevremeno za "Nezavisne novine" kako je došlo do okršaja sa američkim F-16.

БЕЗ МОТОРА САМ СЛЕТЕО Овако је говорио пуковник Златан Црналић који је издржао борбу са НАТО ловцем Ф-16

Foto: Fejsbuk

Toga jutra iz Udbine u tadašnjoj Krajini na zadatak je poletelo šest "jastrebova" koji su imali zadatak da bombarduju fabriku oružja u Novom Travniku. Iako nijedan borbeni zadatak nije rutinski, nisu očekivali probleme od strane NATO avijacije.

- I do tada smo mi leteli, ulazili u zonu zabranjenog leta, izvršavali zadatke i helikopterima i avionima, i nikad niko nije pucao. Inače su nas uvek upozoravali. Tada prvi put nisu, mada su kasnije govorili da jesu - rekao je Crnalić pre devet godina.

I ne samo to: Crnalić je svedočio da su prilikom njihovog naleta na cilj NATO avioni proleteli kroz poredak "jastrebova", trenutak pre početka bombardovanja fabrike. Bili su prisutni sve vreme akcije koju su samo posmatrali, a u napad su krenuli pri njihovom povratku.

- Sa različitih pravaca smo dejstvovali na cilj i kad smo pošli da se vraćamo, ja sam samo osetio udarac. U tom trenutku nisam ni znao šta se desilo. Ne znaš da li se to dešava negde iza tebe ili tvom avionu - kazao je on.

Brzo je, ipak, shvatio da je pogođen.

- Probao sam sve komande, parametre motora i sve je radilo. Baš sam bio na knap sa gorivom i imao sam nesreću da mi je motor stao pred sletanje u Udbinu. Kao jedrilica bez motora sam sleteo - objasnio je on tada.

Crnalić je pilotirao jedinim avionom koji se vratio u bazu. Svi ostali su srušeni. Sve vreme njegovog leta prema bazi nije znao šta se dešava njegovim kolegama i saborcima jer je eksplozija uništila radio-vezu. I u tom trenutku, odmah nakon što je pogođen od strane NATO aviona, desio se neobičan, ni do danas potpuno razjašnjen događaj, kako je i sam Crnalić ispričao.

- U niskom letu prema Udbini prestigao me je i bio pored mene. Kad je počeo da prilazi, ja sam počeo da penjem avion jer sam mislio da će početi da dejstvuje topovima po meni, pa da imam vremena da se katapultiram. Kad je prošao pored mene, pretpostavljam da je video da sam oštećen, pa nije hteo da puca ili nije imao čim, ne znam. Onda se samo okrenuo i otišao. Ja sam nastavio prema Donjom Lapcu i granici - rekao je Crnalić.

Foto: Profimedia/Ilustracija

"Jastrebovi" su išli u formaciji dva po dva. U prva dva aviona poginuli su piloti Ranko Vukmirović i Goran Zarić. Jedan nije uspeo ni da se katapultira, a drugom se nije otvorio padobran na vreme, jer su leteli nisko. U druga dva su bili Crnalić i Uroš Studen. Treći par su činili piloti Zlatko Mikerević i Zvjezdan Pešić, koji je poginuo jer nije bilo vremena za katapultiranje.

Govorio je da nema ružnih osećanja prema pilotu koji ga je gađao.

- Ma, nema tu nikakvih ružnih osjećanja. Oni su imali svoj zadatak, ja sam imao svoj. Tako je to. Nemam nikakvu vrstu ljutnje. Što bih imao? E sad, porodice onih koji su stradali možda imaju drugačiji odnos, što je razumljivo. Nikakav problem ja s tim nemam - pričao je on.

Čak se malo i našalio.

- Mi smo bili prazni, nenaoružani i spori. Ko mi je kriv što ja nisam imao avion ravnopravan njegovom pa da onda vidimo - uz smeh je ispričao.

Smatrao je da je imao sreće i veštine.

- Malo sreće i malo veštine da iskoristim konfiguraciju terena da se spasim. Nije to kao u filmovima. Nismo mi imali tako sofisticirane avione pa da imamo signale da znamo kad gađaju. Ništa nismo videli do trenutka kad se to desilo - završio je svoju priču pukovnik Zlatan Crnalić koji je juče preminuo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije