PETKOVIĆ: EU je izašla sa svojim nacrtom statuta ZSO, Kurti i to odbio

Милица Шкорић
Milica Škorić

06. 05. 2024. u 10:18

SVE srpsko danas je ugroženo i zbog toga što nema ZSO, ali Priština već 11 godina odbija da ispuni svoje obaveze, a vidite prema izjavama Kurtija i Osmani da nemaju nameru da ikada osnuju ZSO iako ona predstavlja kičmu Briselskog sporazuma, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

ПЕТКОВИЋ: ЕУ је изашла са својим нацртом статута ЗСО, Курти и то одбио

foto Kancelarija za KiM

Petković je na televiziji Pink naveo da su na pritisak zapada u novembru krenuli sastanci posvećeni ZSO.

- Mi smo u novembru 2023. krenuli sa sastancima koji su bili posvećeni ZSO. Priština 11 godina odbija da je formira i to neće izgleda nikad ni uraditi iako ona predstavlja kičmu Briselskog sporazuma i dogovora jer prvih šest tačaka sporazuma se odnosi na formiranje ZSO, a oni neće to da urade da bi obezbedili individualna i kolektivna prava Srba na KiM. Sve srpsko je danas ugroženo na Kosovu jer nemamo ZSO. Srbi odlaze, 15 posto Srba je trajno napustilo Kosovo i Metohiju i svoje ognjišta jer nemamo ZSO i ne postoje one nadležnosti koje su predviđene. Sada na pritisak Zapada, krenuli smo u novembru prošle godine da pričamo o ZSO - kaže Petković.

Direktor Kancelarije za KiM podsetio je da je u maju prošle godine upravljački tim posle pet godina bio  pozvan od strane EU da na visokom nivou pred Vučičem i Kurtijem predstavi svoj nacrt statuta.

- Oni su za pet meseci završili svoj nacrt statuta, poslali EU i rekli da su uradili svoj posao i sada čekaju poziv da se on predstavi na visokom nivou. Pet godina su čekali odgovor i u maju je on predstavljen od strane upravljačkog tima koji je jedino vlastan da se bavi predstavljanjem nacrta statuta. Međutim, šta se dešav. Kurti je odbio taj nacrt statuta i rekao da za njega ne postoji upravljački tim jer je pogazio svoje propise jer su članovi tog tima odobreni i od strane Prištine i od Beograda. Onda je Lajčak odobrio novi proces i dao dodatni zamajac za formiranje ZSO: EU je izašla sa svojim nacrtom statuta, jer Priština odbija nacrt statuta upravljačkog tima. Mi smo rekli da bi pokazali konstruktivnost, da smo spremni da razgovaramo i o tom papiru iako imamo na stolu nacrt Upravljačkog tima. Taj nacrt EU je dobra osnova za razgovor pa na osnovu njega može da usvoji novi statut koji bi razgradio sve ono dogovreno 2015. godine. Mi smo imali tri sastanka u novembru gde su naši eksperti pregovarali sa EU o tom statutu EU i verovali ili ne, sastanci su bili dobri. Napravili smo dobar iskorak. Ali, kad je Priština videla da to ide u pravcu dogovora oko konačnog statuta i da su svi pronašli zajednički jezik, da bi sprečili te razgovore i dogovor o konačnom statutu, Kurti kreće sa jednostranom odlukom oko ukidanja dinara - rekao je Petković.

O zabrani dinara Petković navodi da je ugrožen opstanak srpskog naroda na Kosovu.

- To je bila najgora eskalatorna mera koju je Kurti doneo prema srpskom narodu. Naravno, od tada je sve stalo, sama bezbednost i opstanak našeg naroda na KiM je ugrožena, pa smo počeli da se bavimo dinarom. Od tada smo imali šest sastanaka gde se bavimo dinarom i razgovaramo sa njima, ali nemoguće je razgovarati sa Bisljimijem, trebala bi mi posebna emisija da vam objasnim kako to izgleda u Briselu - naglašava.

Kako kaže, Beograd je pokazao spremnost da razgovara o nacrtu statuta. 

- Spremni smo da razgovaramo o nacrtu statuta. Ali Priština to odbija. Oni kažu da neće ni nacrt statuta upravljačkog tima, neće nacrt statuta, neće nacrt EU, a hoće u Savet Evrope. Kako je moguće da neko bez bilo kakvih uslova uđe u Savet Evrope, a pogazili su sve. Ništa od ZSO, od eksproprijacije, videćemo kako će se stvari odvijati - naglasio je Petković.

Na pitanje da li je dobio bilo kakvo obrazloženje zašto mu je zabranjen ulaz na Kosovo za Vaskrs, Petkovič kaže da je dobio samo jednu rečenicu u mejlu da mi se zabranjuje poseta.

- Već godinu dana, prištinski režim na čelu sa Aljbinom Kurtije mi brani da posetim KiM, to je kršenje sporazuma o zvaničnim posetama iako sam najavio svoju posetuna vreme u skladu sa svim procedurama. Iako smo u Briselu nedavno opet pokrenuli to pitanje, oni su se ponovo oglušili o sve dogovore i na najodvratniji način mi zabranili posetu, iako je cilj bio da budem sa našim narodom na Varkršnjoj liturgiji u Visokim Dečanima, da budem sa našim narodom u manastiru Gračanica i u Kosovskom pomoravlju. Iako su to posete isključivo verskog karaktera, to nije bilo dovoljno za Aljbina Kurtija i Prištinu da mi dozvoli posetu makar na taj najveći hrišćanski praznik. Da se ogradim, nema šta Kurti ili Priština meni da dozvoljava posetu Kosovu i Metohiji, oni sada zloupotrebljavaju taj sporazum o zvaničnim posetama, pa pokušavaju tako da pokažu da su nekakva država, iako to nikada neće biti - rekao je Petković.

Priština pokazuje zlonamernost i gazi sve što smo se dogovorili

- Kako da pričamo o normalizaciji odnosa ili bilo kakvom dogovoru, kad u tim momentima Priština pokazuje zlonamernost i gazi sve što smo se dogovorili. Srpski narod nikada neće biti ostavljen od Srbije i borićemo se za naš narod na KiM, nikada više nismo izdvojili novca u poslednje vreme - naglasio je. 

Kad je u pitanju poslednja sednica Ujedinjenih nacija, Petković kaže da je to bila brutalna propaganda i da se dobro zna uz pomoć koga je Osmani uvela osobe u salu, van protokola.

- Zna se kako su ušli. To je bilo dogovooreno sa njihovim mentorima koji priznaju kosovsku nezavisnost i nije im stalo ni do procedure ni do međunarodnog prava, želeli su tamo da sprovedu neki politički igrokaz. Vjosa Osmani je brutalno slagala UN i sam protokol rekavši da su te žene koje je ona dovela deo njenog kabineta što je apsolutna laž. Da smo hteli, kad je reč o silovanim Srpkinjama i proteranima, ceo plato ispred UN bi bio pun. Nije stvar u tome, ideja i razlog odlaska Vučića na sednicu SB jeste da predstavi stanje stvari na terenu i ukaže šta se sve dešava na terenu. Osmani se bavila propagandom. Ta priča o 20.000 silovanih žena je toliko prenaduvana, mi smo dokazivali čime se sve služe i o kakvim lažima je reč, a 20 puta je manji broj i po njihovim podacima. Taj broj je oko 1.000, a prema izveštaju UN nije prelazio 890. Sve laži i sve se radi na tome da se diskredituje Srbija - kazao je Petković.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO - Dokaz da Kurtujev poslušnik Radoica Radomirović namešta Srbe na hapšenje šiptarima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)